PH vrijednost ima važnu ulogu u efikasnom uklanjanju prljavštine ili naslaga. Za svaku je situaciju drugačije kada trebate koristiti kiseli, neutralni ili alkalni proizvod. Znate li kada odabrati sredstvo za čišćenje?

ŠTA JE PH?

PH je vrijednost na skali između 0 i 14 i pokazuje je li proizvod kiseli, neutralni ili alkalni. Snažno kiseli proizvod ima vrijednost 0 i koristi se, na primjer, za uklanjanje vapna i hrđe. PH neutralni proizvodi imaju vrijednost oko 7 i sigurni su za upotrebu. Voda iz slavine, na primjer, ima pH vrijednost 7. Jaki alkalni proizvod ima pH vrijednost 14. Ovi proizvodi su vrlo pogodni za uklanjanje masti, ulja i (ulične) prljavštine.

PH RANGE – OD 0 DO 3

Jaki kiseli proizvod ima nizak pH između 0 i 3. Ovi proizvodi su pogodni za uklanjanje naslaga kalcija i čestica hrđe, poput kočione prašine. Ovi proizvodi se također mogu koristiti za uklanjanje ekstremne prljavštine. Na primjer, sredstvo za čišćenje kiselinom koristi se za čišćenje vešeraja u kojem ima puno krede. Ali i za jaku kočionu prašinu na felnama. Budući da kiselina dobro otapa kredu, čak se koristi za uklanjanje cementa ili betona. Ponekad se odmah na podu umivaonika može vidjeti je li za pranje korišten kiseli proizvod jer je beton oštećen. To je razlog zašto je Cartec razvio moćno alkalno sredstvo za čišćenje kotača za uklanjanje kočione prašine. Pogledajte i odjeljak o rasponu pH vrijednosti od 11 do 14.

PH vrijednost proizvoda mjeri se preciznom opremom u Cartecovoj laboratoriji.

Morate biti oprezni pri upotrebi jakih kiselih proizvoda. Osetljivi delovi automobila, poput aluminijumskih okvira i hromiranih delova, mogu se oštetiti nepravilnom upotrebom. Stoga uvijek koristite ove proizvode prema uputama i nakon toga dobro isperite vodom.

Primjeri Cartec proizvoda unutar ovog raspona su Acid Clean, AC-80 i Royal Clean .

Pogledajte katalog za sve proizvode iz ovog asortimana.

PH VRIJEDNOST VRIJEDNOSTI – OD 3 DO 6

Blago kiseli proizvod ima pH vrijednost između 3 i 6. Ovdje se posebno nalaze proizvodi na bazi voska. Blago kiseli pH poboljšava stabilnost proizvoda od voska i povećava njihovu trajnost. Ovo je pozitivan razvoj događaja, jer svi žele sloj voska na svom automobilu koji traje što je dulje moguće.

Primjeri Cartec proizvoda unutar ovog raspona su Šampon za prskanje i Royal Shield.

PH-VREDNOSTI-OD 6 DO 8

Neutralni proizvodi imaju pH vrijednost između 6 i 8. To su uglavnom blagi šamponi za automobile, proizvodi koji se koriste pri ručnom pranju automobila. Zbog neutralnog pH, nije štetan za kožu ili materijale automobila. Cartec Iron Wash , međutim, genijalan je proizvod. Ovaj proizvod je pH neutralan, ali otapa čestice željeza poput prašine kočnica.

Primjeri Cartec proizvoda unutar ovog raspona su Iron Wash i Royal Foam .

PH VRIJEDNOST VRIJEDNOSTI – OD 8 DO 11

Blago alkalni proizvod ima pH vrijednost između 8 i 11. To su proizvodi za čišćenje koji s jedne strane djeluju sigurno, ali s druge strane također dobro otapaju prljavštinu ili mast s ceste. Ovu vrstu prljavštine vidite tokom normalnog pranja automobila, ali i tokom čišćenja unutrašnjosti ili stakla.

Primjeri naših proizvoda u ovom opsegu su stakla Cleaner i sredstva za čišćenje unutrašnjosti.

PH VRIJEDNOST VRIJEDNOSTI – OD 11 T0 14

Jaki alkalni proizvod ima pH vrijednost između 11 i 14. Ovi proizvodi mogu biti agresivni, ali i vrlo prikladni za uklanjanje ulja, masti i prljavštine. Proizvodi djeluju brzo i efikasno, ali u slučaju nepravilne uporabe mogu se oštetiti krhki dijelovi automobila. Stoga uvijek koristite ove proizvode prema uputama i nakon toga dobro isperite vodom.

Primjeri Cartecovih proizvoda unutar ovog raspona su sredstvo za čišćenje kotača i Royal Forte.

SIGURNO RUKOVANJE KISELIM I ALKALNIM PROIZVODIMA ZA ČIŠĆENJE

Uz kisela i alkalna sredstva za čišćenje vrlo je važno nositi odgovarajuću zaštitnu opremu poput rukavica. Proizvodi su korozivni za kožu i oči te mogu uzrokovati ozbiljna fizička oštećenja ako se nepravilno koriste. Osim toga, važno je biti oprezan i sa materijalima na automobilima. Neobrađeni aluminij, na primjer, vrlo je osjetljiv na kiseline i alkalne agense. Opšte pravilo je često; što je automobil skuplji, veća je šansa za osjetljive dijelove, poput alu felni, okvira vrata, ispušnih plinova itd. Stoga je siguran rad vrlo važan.

Nadalje, nikada ne miješajte kisela i alkalna sredstva. Oba sredstva za čišćenje gube svoj učinak, ali još gore je to što se događa burna kemijska reakcija koja dovodi do topline, au najekstremnijem slučaju do opasnosti od eksplozije. Osim toga, ispuštena para može biti vrlo štetna za vaše zdravlje. Pa nemojte to raditi…

ZAKLJUČAK: ODABERITE PRAVU PH VRIJEDNOST I PRAVI PROIZVOD ZA ČIŠĆENJE

PH vrijednost pruža važne informacije za pronalaženje pravog proizvoda za zagađenje. Svjesni toga možete uštedjeti vrijeme i novac, postići bolji krajnji rezultat i spriječiti nepotrebna oštećenja. Imajte na umu da pH vrijednost ne govori sve o rezultatu proizvoda za čišćenje. Najvažniji faktori su sirovine od kojih je proizvod napravljen i njihov međusobni odnos u formuli. Na primjer, proizvod za uklanjanje hrđe, obično s pH vrijednošću od 0 do 3, sada može iznenada imati pH vrijednost od 6 do 7, poput primjera Cartec Iron Wash -a. Zato ne gledajte samo pH vrijednost, ali također pažljivo pročitajte komercijalni opis proizvoda za čišćenje kako biste saznali kako djeluje.